Dynavax

Installation is in full swing at Dynavax, a small biotech company in Emeryville, Calif. NWD is part of the team working on the renovation of 70,893 square feet of office and lab space on multiple floors. Northwestern Design is providing the casework for the break rooms, conference rooms, printer/copy rooms and lobby areas. The project

Teleflex

Northwestern Design played a role in the transformation of a 75,000-square-foot area into office and lab tenant improvement space for Teleflex in Pleasanton, Calif. Teleflex provides specialty medical devices for a wide range of surgery and critical care procedures. The wood lattice feature wall in the reception area is a highlight of the project. The

UC Merced 2020

Founded in 2005, the University of California, Merced is undergoing a massive three-phase campus expansion project. UC Merced 2020 officially broke ground in 2016. With enrollment numbers climbing, the expansion is coming at the perfect time. The expansion will add 13 new buildings to the campus to house classrooms, laboratories, offices, student housing and life

SCU Heafey-Bergin

The Heafey-Bergin interior remodel on the Santa Clara University campus in California is the new home for The School of Engineering program. This project includes office space for administrative and academic staff, multiple lab and classroom areas and a large collaborative area on the ground floor, featuring two large treefrog walnut straight grain columns. Western red

Analog Devices

Analog Devices in Santa Clara, Calif. is a multi-phase project for Northwestern Design. Part of this six-story tenant improvement features tiered seating, benches and cafe and pantry areas, complete with different seating options. With the first two phases of the project wrapping up, NWD is busy working on phase three. General Contractor – Hathaway Dinwiddie

Private Client

Northwestern Design is currently working on a project for a private client in South San Francisco. Some of the project highlights include live Artisan Moss wall panels and hanging wooden blocks, attached to steel rods. The hanging wooden blocks are designed to resemble DNA strands. The project also features millwork, casework and countertops. Large screen

SFO REACH

The REACH project at the San Francisco International Airport has landed. The project is located in the International Terminal at Concourses A and G. With installation complete on the planter boxes, boxed end walls and hydration stations, work continues to wind down on the patio at the end of International Concourse G. The vestibule entrance

VA Palo Alto Radiology

The VA Radiology project in Palo Alto, Calif. features a 34,000-square-foot addition to the main hospital, which replaces the current facility, and a 15,000-square-foot renovation of the existing space. The facility upgrades will help make room for new radiology equipment for patient care in a centralized location. Northwestern Design’s wall paneling is a highlight of

UC Berkeley, Tolman Hall

Northwestern Design was involved in giving Tolman Hall on the UC Berkeley campus a facelift. The eight-floor, 340,000-square-foot remodel began in March 2017 and finished in April 2018. The building houses the School of Public Health, Graduate School of Education and the Department of Psychology. NWD constructed the walnut wooden benches found on multiple floors

Exelixis

Exelixis, a large pharmaceutical company, moved across the San Francisco Bay into its new headquarters along the Alameda waterfront in the summer of 2018. The tenant improvement project included two buildings totaling 60,544 square feet. Northwestern Design helped create a warm and inviting atmosphere where employees are able to enjoy some of the comforts of

Santa Clara Valley Medical Center

The Santa Clara Valley Medical Center on the South Bascom Avenue campus is a perfect example of the newest health care trend, which focuses on the most updated care for patients and their families. The 367,000-square-foot, six-story facility offers 168 private patient rooms and includes a rehabilitation therapy center, an indoor garden atrium, meditation room and

Stanford Hoover Office Building and Conference Center

The Stanford Hoover Office Building and Conference Center is a beautiful multipurpose building, consisting of a grand entrance with 20-foot walnut archways. The impressive 400-seat auditorium was named in honor of Everett “Sparky“ Hauck and his wife Jane, and consists of 20-foot custom-crafted, grain-matched walnut pillars. There is also a 440-seat room featuring thick walnut

VA DOD

California’s first integrated Department of Veterans Affairs and Department of Defense joint health care clinic is located in Marina, Calif. This new 146,000-square-foot facility serves military members, their families and veterans. General Contractor – Otto Construction Architect –  Nichols Melberg & Rossetto, Architects & Engineers

250 Montgomery

This private office lobby consists of custom-built wooden slats that were applied over the marble walls. The marble is visible through the slats, creating both warmth and beauty in this space. General Contractor – BCCI Construction Architect – RMW Architecture & Interiors

Sacramento Kings Entertainment and Sports Center

Northwestern Design manufactured and installed the casework at the Golden 1 Center, home of the Sacramento Kings. The flooring of the old basketball court was removed and then sent to NWD to finish and manufacture into the face panels of the concession stands for the food court. The dark finish contrasts beautifully with the white,

Bay Area Headquarters Authority

The Bay Area Headquarters Authority has taken up residence in the heart of San Francisco’s up and coming Rincon Hill neighborhood. A former World War II tank assembly plant turned U.S. Postal Service facility serves as the headquarters of MTC, Association of Bay Area Governments and the Bay Area Air Quality Management District. The building

Gompers High School

This state-of-the-art school brings many changes for the Richmond students. The gymnasium, which is used by students and the community, features perforated panels highlighting the different sports at the school. The use of Rulon in the entrance and foyer is not only beautiful, but also has acoustic properties that absorb sound. General Contractor – Lathrop

UC Berkeley Lower Sproul Student Community Center

NWD installed millwork and casework in three separate buildings at UC Berkeley – Eshleman, Martin Luther King Jr. and Cesar E. Chavez. This project included a large arrangement of wood furniture, wood and plastic laminate casework, composite and engineered stone countertops and work surfaces. Trespa wall paneling was utilized in the Chavez building. The Eshleman

Fairplex Trade and Conference Center

The Fairplex Convention Center is home to the Los Angeles County Fair, and accommodates all sorts of conventions and events. The beautifully-curved walls were an interesting concept that needed a solution in order to come to fruition. Northwestern Design came up with a solution that worked well and in the end, the walls were exactly

Exploratorium at Piers 15 and 17

When officials decided to move the Exploratorium to the San Francisco Pier, Northwestern Design was chosen as the architectural millwork manufacturer. The Exploratorium is a wonderful place to visit, providing fun and educational opportunities for all. NWD’s work at the Exploratorium included the architectural millwork and casework in the Bruce Damonte Theater and Bar. In

Yolo Superior Courthouse

The Yolo Superior Courthouse, which was completed in 2015, replaced the one that was built in 1917. The building houses 14 courtrooms on five floors. The courtroom interior features FSC cherry panels in the judge and jury boxes, while the stone base trim serves as a nice accent. The new courthouse allows many local agencies

CSU Monterey Bay Library

The reception desks in this library are made of exposed Baltic plywood with mitered corners and red 3form. The hardware on the reception desks is ergonomically correct, allowing for workers to either stand or sit. The three-story atrium features a modern design with elliptical casework. General Contractor – S.J. Amoroso Construction Company Architect – EHDD

Seven Trees Community Center and Library

This library and community center is full of natural light and different wood applications. The bright colors and uniquely angled book racks and cubbies make for a friendly environment. The community center won a design award from the Santa Clara Valley Chapter of the American Institute of Architects. “This is a public building with great

Gero-Psychiatric Facility

This facility used many textures in the design. The nurse stations featured both natural designs and circles to create a unique look, while 3form was utilized for added textures. General Contractor – VETCON1 Architect – Aubrey Moore Jr. & Associates

Mills Peninsula Office Building

The interior design includes materials and colors representing elements of nature. This creates a calming effect for everyone using the facility, which was designed with patient and family comfort in mind as well as medical efficiency. The millwork and casework add to the calming atmosphere throughout. General Contractor – Turner Construction Architect – Ashen & Allen  

Mt. Shasta High School Lab

This lab was designed to allow students to have real time access to experiments and research. The lab countertop is made of epoxy and the casework was designed to integrate both a lab work area and technology to enhance the students learning experience. General Contractor – Timberworks Architect – Nichols, Melburg & Rosetto   

Palo Alto Medical Facility

NWD provided extensive casework and millwork throughout this medical facility. The contrast between the light and dark woods creates a very pleasing atmosphere. From handrail to wall paneling, the quality of the finished product shines through. General Contractor – DPR Construction Architect – Hawley Peterson Snyder

UCSF Medical Center at Mission Bay

UCSF Medical Center’s $1.5 billion, state-of-the-art campus in the Mission Bay neighborhood of San Francisco is helping improve the health of children, women and cancer patients. The building is among the greenest urban hospitals in the nation. In 2016, the facility was awarded LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) Gold Accreditation, one of the

VA Palo Alto Polytrauma

This trauma center is designed to provide rehabilitative services to veterans and service members who have suffered serious injuries. The center’s focus is on healing our veterans so they can recover and live a meaningful life. General Contractor – Walsh/DeMaria Joint Venture V Architect – The Smith Group

Valley Health Center Fair Oaks

The sister health care centers in Fair Oaks and Gilroy used Trespa as an interior paneling system. Not only does Trespa add an interesting appeal, it’s also extremely durable and easy to clean. While Trespa is mainly used as an exterior application, it’s also an innovative interior solution. Its durability, color choices and easy to

Valley Health Center Gilroy

The sister health care centers in Fair Oaks and Gilroy used Trespa as an interior paneling system. Not only does Trespa add an interesting appeal, it’s also extremely durable and easy to clean. While Trespa is mainly used as an exterior application, it’s also an innovative interior solution. Its durability, color choices and easy to

Corona del Mar High School Theater

This project consisted of constructing a new 29,000-square-foot, 367-seat theater and performing arts building. The facility includes a state-of-the-art theatrical audio-visual system, black box studio and highly sustainable features. Much of the architectural millwork on this project is Plyboo, with the dimensional quality giving the walls a warm, unique look and feel. General Contractor – Pinner

DeAnza College Student Center

The renovation to the high-tech student center was designed to make the student area flow for ease of access. The building integrates gathering spaces with circulation, allowing for student interaction to take place. Universal classroom modules can easily be re-configured to accommodate different set-ups to meet the centers needs. Much of the casework was built

Hastings College School of Law

The Hastings College of Law is full of color and light. The faculty and staff are able to enjoy the openness and visual appeal the new design brought to the school. The pleasing atmosphere will be enjoyed by all who visit. General Contractor – Biltwell/Trico Architect – The Smith Group

Hillsdale High School Theater

Each red oak panel that was installed inside the Hillsdale High School Theater has a unique shape of its own. When placed together on the wall, the panels create an aesthetically pleasing atmosphere that will stand the test of time and serve the school for many years. General Contractor – Gonsalves & Stronck Construction Company

Ohlone College

The circular design and the millwork in this college are very aesthetically pleasing. The columns throughout the building were wrapped in wood, and the attention to detail creates a beautiful environment for staff and students alike. The features at Ohlone College will be enjoyed for many years to come. General Contractor – S.J. Amoroso Construction Architect

Palo Alto High School Performing Arts Center

This state-of-the-art facility blends the historical look and feel of Stanford University’s campus with modern features of a contemporary theater. The main theater includes 582 seats, which are grouped into more intimate areas by half-walls featuring curved, cherry wood caps.  The center is a valuable addition for the school and the rest of the community.

San Mateo Performing Arts Center

This project was performed under the oversight of the Department of the State Architect. The theater underwent a complete remodel, with architectural casework and millwork throughout the interior, using African mahogany as the predominate wood. The African mahogany is a beautiful contrast to the light-colored sound shell and seating area. The stairways feature banisters that

Stanford Manzanita

The Manzanita Park Residence Hall, now named Gerhard Casper Quad, is a dorm facility on the Stanford University campus that has 120 rooms and three resident suites. The casework installed on this project creates a warm, comfortable feel throughout the building. Cherry cabinets and quartz countertops adorn the suites and cherry wainscot and handrail run

UC Davis Graduate School of Management

The project became LEED® Platinum Certified in 2011. It is the first platinum MBA school in California to achieve this certification. The architectural millwork included renewable and sustainable resources. General Contractor – Sundt Construction Architect – Sasaki Construction 

UC Davis Robert Mondavi Institute for Wine and Food Sciences

Many recycled and sustainable materials were used in this project. The millwork in the lobby area is reclaimed old growth redwood from massive olive tanks built by the George Windeler Company of San Francisco in the 1930s. They were re-milled and finished to create the paneling. The cabinets in the labs are made of Kirei

Pier 27 Cruise Ship Terminal

This two-story cruise ship terminal can handle 2,600 passengers regularly and up to 4,000 as needed. The terminal was built in the hub of the Embarcadero to allow passengers direct access to the city. The mobile check-in booths were built of blue 3form material, giving them the iridescent glow as the sun comes through the